Kuinka löydät sopivat maton värit?

Kun suunnittelet kotisi sisustusta, mattojen hankinta tulee olemaan yksi vaikeimmista vaiheista. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla valtavasti esimerkiksi materiaalien, laatujen, tyylin, mallien ja mikä tärkeintä värien mukaan. 

Värin valinta on kodinomistajien monimutkaisin työ. Kaikki eivät osaa visualisoida väriä tiettyyn tilaan ilman maton näkemistä huoneessa. Esimerkiksi jos kuvittelet modernin värisen maton, kuten valko harmaa matto, makuuhuoneeseen, mutta visualisointisi ei sovikaan yhteen muun sisustuksen kanssa, edessä on valtavia ongelmia. 

Värivaihtoehdot luovat dramaattisia muutoksia, mutta ehtona on täydellisen värin valinta. Eli jos et osaa visualisoida oikeita maton värejä, kokeile muutamia muita tekniikoita, joilla pystyt löytämään parhaiten sopivan maton värin.

Valitse paikka

Ennen maton värivaihtoehtojen tutkimista sinun täytyy aloittaa valitsemalla paikka, jonne haluat maton. Esimerkiksi olohuone, keittiö tai makuuhuone. Paikan valinta on äärimmäisen tärkeää, koska maton kankaan väri riippuu huonekalujen ja seinien intensiivisyydestä alueella.

Jos etsit mattoa olohuoneeseen, jossa on valkoiset seinät ja harmaan värinen sohva, valitse valko harmaa matto parhaana väriyhdistelmänä sinulle. Eli pidä alue mielessäsi ennen kuin valitset maton värin.

Käytä huonekalulogiikkaa

Jos et ole vielä kalustanut olohuonetta tai oleskelutilaa, aloita hankkimalla huonekalut. Tämä siksi, että olohuoneen huonekalut, kuten sohvat, sohvapöydät ja muut, ovat yleensä tarjolla vain muutamissa väreissä verrattuna mattoihin. Kun huonekalut ovat valmiina, pystyt valitsemaan maton värin olohuoneeseen helposti.

Mutta valitessasi mattoa makuuhuoneeseen, logiikka voidaan kääntää päälaelleen. Makuuhuoneessa erilaisia lakanoiden värejä on tarjolla, joten valitse matto ensin ja sovita lakanasi siihen myöhemmin. Jos esimerkiksi sinulla on valko harmaa matto makuuhuoneessa, hankit vain helposti valkoisen väriset lakanat sopimaan makuuhuoneen mattoon.

Valitse neutraalit värit

Kun olet epävarma ja et osaa valita yhtä väriä matolle, neutraalit värit auttavat sinua. Neutraalit värit ovat yleisiä mattoalalla, koska liian kirkas matto saattaa hallita tilaa liikaa ja tylsän värinen matto tekee huoneesta pitkästyttävän. Lisäksi maton vaihto on kallisprosessi, joten älä hätäile ja valitse väärää väriä.

Voit tehdä kokeiluja mattojen väreillä ei niin tärkeillä alueilla kotonasi. Älä riskeeraa olohuoneen maton kanssa. Eli valitessasi mattoa kodin vierailuimpiin paikkoihin, kuten olohuoneeseen, keittiöön ja ruokailutilaan, valitse neutraali väri, kuten valkoinen, harmaa, ruskea, beige, ym.

Valitse monivärinen matto

Myös yksi tapa tuoda persoonallisuutta mattoihisi – valitse monivärinen matto yhden värin sijasta. Teknisesti moniväriset matot ovat nimeltään berber-mattoja. Berber-tyyliset matot ovat neutraalin sävyisiä tummilla pilkuilla. 

Berber-pilkut tekevät matosta visuaalisesti miellyttävän ja auttavat pitämään tahrat tai lian piilossa mattosi pinnalla. Jos et halua maton näyttävän likaiselta tai sopimattomalta tilaan, täplikäs matto on kuin tehty sinulle. 

Elämäntyylilläsi on suuri rooli

Värin valinnassa tavallasi elää on aina tärkeä rooli. Jos sinulla on pieniä lapsia tai lemmikkejä kotona, et kestä päivääkään liian vaalean tai liian tumman maton kanssa. Vaaleissa ja tummissa matoissa lika näkyy nopeasti. Tummat värit saattavat piilottaa tahrat, mutta muu lika näkyy niissä selkeästi. Eli ajattele tapaasi elää ennen kuin valitset maton värin.

Matot pystyvät muuttamaan koko huoneen tunnelmaa eli ole erittäin varma valitsemastasi väristä. Ajattele kaikkia henkilökohtaisia ja trendien yksityiskohtia ennen kuin hankit maton suosikkivärissäsi.

Previous Post
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *